”Inovarea din Israel e crucială pentru viitorul tehnologiei.” Bill Gates, 2008
Israelul este considerat o națiune a inițiativei, a antreprenoriatului. Dacă Ierusalimul este centrul spiritual al țării, Tel Aviv-ul este centrul succesului său. Acum un secol, pe locul acestui oraș înfloritor erau doar dune de nisip. Astăzi, Tel-Aviv a fost desemnat al doilea cel mai bun centru de tehnologii avansate din lume, după Sillicon Valley, iar Israelul e a patra cea mai inovatoare națiune din lume.
De la iPhone la PlayStation, multe dintre ideile din spatele dispozitivelor noastre favorite au venit de la inventatori din Israel: Telefoane cu clapetă, tastaturi pentru smartphone-uri, cipuri Intel Pentium, capacitatea de a imprima direct de pe calculator, memoria USB, cipul din iPad, sistemul de operare al Amazon Kindle, cipul care controlează PlayStation-ul Sony și senzorul 3D din Xbox, sau aplicația mobilă Waze care te ține la curent cu situația din trafic.
Speranța de viață în Israel e printre cele mai mari din lume. De la lupta împotriva cancerului, până la a reda orbilor vederea, și a-i ajuta pe invalizi să meargă din nou, Israelul e cap de afiș în inovațiile medicale. Zilnic, milioane folosesc o formă sau alta de tratament ce provine din Israel, de la Sambucol, medicament pentru răceală și gripă făcut din soc, la Amniocentesis ce detectează neregularitățile prenatale. Mai e și un laser fără fir, ce va înlocui cândva freza dentară, și PillCam, o cameră minusculă de luat vederi într-o capsulă ce înregistrează imagini din interiorul colonului, noninvaziv, evitând colonoscopia.
Deși mai este până acolo, cercetătorii israelieni fac progrese uriașe în găsirea unui remediu pentru cancer. La știri se vorbește mereu de câini care pot mirosi totul, de la epilepsie la cancer, la proprietarii lor. Un om de știință a preluat ideea, dezvoltând un sistem timpuriu de depistare a cancerului.
Hossam Haick, inventator: „Dispozitivul poate comunica mai bine decât un câine. Nasul artificial poate detecta tumori înainte ca ele să fie vizibile la radiografie, prin analizarea respirației unui pacient. Dispozitivul poate da rezultate în câteva minute. Multe instrumente de diagnosticare presupun înghițirea unui material radioactiv sau activ, dar noi nu expunem pacientul la elemente care pot provoca ele însele cancer. Obiectivul nostru e să facem acest dispozitiv portabil și accesibil financiar pentru toți, țări din Occident sau din lumea a treia, pentru că noi credem în puterea democrației.”
Încă se testează nasul artificial, cu o precizie de 86 și 97%. El detectează și alte boli: Alzheimer, Parkinson, sau scleroza multiplă. Alți cercetători israelieni se concentrează pe variante de tratare a cancerului, de la arderea tumorilor prin căldură termală până la înghețarea lor cu nitrogen lichid. Un doctor chiar dezvoltă un vaccin anti-cancer.
Vaccinul ImMucin antrenează celulele imunitare ale corpului să atace o moleculă specifică, regăsită doar la cancer. Întrucât sunt vizate doar celulele canceroase, vaccinul nu are efecte secundare, cum au chimioterapia și radiațiile. Administrat o dată la câteva luni, vaccinul ajută sistemul imunitar al corpului să țină cancerul sub control. La primele teste clinice, s-a declanșat cu succes sistemul imunitar la toți cei 15 pacienți. Iar Dr. Lior Carmon, inventatorul vaccinului, spune că abia au zgâriat suprafața domeniului.
”Atunci se vor deschide ochii orbilor... ” (Isaia 35:5)
În 1829, introducerea alfabetului Braille a revoluționat modul în care orbii citesc și scriu. Azi, inventatorii israelieni duc revoluția mai departe. Pentru cei cu vederea limitată, există un nou dispozitiv, OrCam, un computer de buzunar conectat la o cameră mică, atașată la ochelari. Camera vede același lucru ca tine, iar când arăți ceva cu degetul, aparatul va citi pentru tine. Totul, de la meniuri, la semne de circulație. Iar pentru cei care nu văd deloc, există Project Ray, primul smartphone pentru orbi. Cu o simplă atingere, utilizatorii pot da telefoane, trimite mesaje și chiar naviga pe internet.
În timp ce aceste invenții ajută orbii să fie independenți, altă variantă e restaurarea vederii. Pentru cei ce și-au pierdut vederea din cauza degenerării maculare, compania Nano-Retina a creat un ochi bionic, un implant care oferă utilizatorilor posibilitatea să vadă alb-negru, o mare îmbunătățire față de orbirea totală.
În 1997, Amit Goffer a rămas paralizat în urma unui accident de mașină. Și-a propus să desființeze scaunul cu rotile, așa că a conceput ReWalk, o proteză ce folosește motoare și ajută paraplegicii să meargă și chiar să conducă mașina. Fiind tetraplegic, Goffer nu și-a putut folosi propria invenție, care presupune folosirea brațelor, dar a găsit repede un veteran dispus să-l încerce.
Radi Kaiof e un fost parașutist israelian, rănit în Libanul de sud: „Când doctorul mi-a spus că am noroc să fiu în viață, dar rana mă va lăsa paralizat, totul s-a întunecat. Într-un centru de reabilitare din Israel, l-am întâlnit pe Amit Goffer. După ce am încercat și dispozitivul m-a ajutat să mă ridic, am fost uimit. Fiica mea de trei ani mi-a spus: Tată, ce înalt ești! M-a bucurat enorm.”
Goffer: „Când îl vezi pe cel de lângă tine că se ridică, îți vine să plângi.”
Aparatul a ajuns să fie folosit în toată lumea. În 2012, o tânără pe nume Claire Lomas a folosit ReWalk în maratonul de la Londra. A parcurs cei 42 km în 17 zile, fapt care i-a adus numele de ”femeia bionică”. Ea spune că e un nume pe care-l va prețui tot restul vieții.
Shai: „Dansez de patru ori pe săptămână, îmi place la nebunie și știam că n-am să mă opresc doar pentru că am diabet”. Shai Bar-Shira e dansatoare, studentă, și are diabet zaharat de tipul unu. E și o pionieră. Shai a fost printre primii care au testat un nou dispozitiv medical creat în Israel: pancreasul artificial. Încă e într-un stadiu experimental, un laptop cu senzori ce monitorizează zahărul din sângele pacientului. Dar, în viitor, laptopul va fi înlocuit de un cip și o pompă de insulină.
Dr. Moshe Phillip e unul din cei care au conceput dispozitivul. Deși încă nu poate vindeca diabetul, el dorește să readucă spontaneitatea în viața lor, eliberându-i de la a se gândi tot timpul cum să țină sub control nivelul zahărului din sânge, mai ales noaptea. Dr. Phillip a supravegheat testările clinice pentru copii din Israel, Slovenia și Germania, dar Shai a fost prima care a folosit dispozitivul acasă, fără supraveghere medicală.
Pentru mulți oameni, Israelul e un loc al poveștilor biblice și al ruinelor antice. Prin sute de săpături arheologice, israelienii își conservă trecutul cu grijă, dar sunt atenți totodată și la viitor: nu doar viitorul lor, ci al întregii lumi. Una din poruncile evreiești este Tikkun Olam, adică a repara lumea sub Dumnezeu, a face lumea un loc mai bun. Tikkun Olam se corelează direct cu această explozie incredibilă a inovațiilor.
Azi, lumea se concentrează pe salvarea mediului, dar israelienii aveau mentalitatea asta cu mult înainte să fie la modă, cu un secol înainte. Profetul Isaia a scris despre o perioadă în care deșertul se va bucura și va înflori ca un trandafir. Pentru israelieni, e mai mult decât o profeție străveche, e o poruncă.
Itzhak Moshe, director al Jewish National Fund spune: „E parte din visul sionist, de a crea un pământ verde, o țară verde. Cu timpul, acumulând experiență din cercetare, am învățat cum se face.”
Naty Barak, expert Netafim, irigarea prin picătură: „Israelul e un stat mic. Priviți o hartă, spuneam în glumă că n-avem spațiu pe hartă nici să scriem numele țării. A trebuit să conservăm spațiul, să-l îngrijim, e tot ceea ce avem.”
Pentru primii locuitori din Israel, ecologia însemna plantarea de copaci. Au început în deșertul Negev, un loc care primește 25-170 mm de ploaie pe an. În anii 1940, Ierusalimul era încă sub controlul arabilor, iar David Ben-Gurion, prim-ministrul Israelului, credea că Negevul era viitorul Israelului, așa că a ordonat crearea unei păduri plantate de om, iar deșertul Negev a început să înflorească. În prezent, pădurea Yatir are peste patru milioane de copaci: roșcovi, pini, măslini și smochini.
Itzhak Moshe: „Israelul e printre puținele țări din lume care avea mai mulți copaci la sfârșitul decât la începutul secolului al XX-lea. Până acum, am plantat peste 240 de milioane de copaci, un număr frumos pentru o țară atât de mică.”
În centrul pădurii e o vie, plantată pe ruinele altei vii care a existat aici acum 2000 de ani. Savanții caută cele mai bune plante care pot crește în deșertul Negev, iar una dintre sursele lor a fost Biblia.
„Sunt o mulțime de rămășite arheologice peste tot: bazine de apă, diguri, terase. Am început să refacem unele dintre aceste ferme străvechi. Am sădit copaci biblici care rezistă fără a fi irigați suplimentar. Noi adunăm apa de ploaie în aceleași bazine folosite și de strămoșii noștri acum 2000 de ani.”
Copacii nu numai că produc fructe, ci curăță și mediul, absorbind dioxidul de carbon. Studiile arată că sădirea unor păduri asemănătoare pe doar 12% din totalitatea terenurilor aride din lume ar reduce cantitatea de carbon din aer cu o gigatonă anual, echivalentul carbonului emis de 1000 de cocserii. În prezent, cercetătorii din toată lumea vin în Israel pentru a studia pădurea Yatir.
Itzhak Moshe: „Ne place să le punem la dispoziție și altor țări realizările noastre, să ne împărtășim cunoștințele, dar și să învățăm din experiența altor țări.”
Jonathan Medved, investitor israelian: „Israelul este o țară frumoasă, dar avem o țară a resurselor umane, mai degrabă decât a resurselor naturale. Valorificăm la maxim puținul pe care îl avem.”
Cea mai mare resursă naturală a Israelului e Soarele, dogorește deasupra unui ținut majoritar deșertic. Însă ceea e un dezavantaj pentru unii, Israelul a transformat într-un avantaj. Israelienii au folosit panouri solare montate pe acoperiș încă din anii 1950, când restul lumii nici nu auzise de așa ceva. 90% dintre locuințele israeliene au un boiler solar, niciunde în lume nu mai există așa ceva.
În 2011, a fost terminat primul parc solar fotovoltaic comercial din Israel în sudul văii Arava. Compania Arava Power construiește alte nouă alte parcuri, având și alte 40 de proiecte legate de energie. Scopul lor e să ofere a zecea parte din energia Israelului. Compania construiește parcuri solare și în țări din lumea a treia: Haiti, Ecuador și Rwanda. De exemplu, cel din Rwanda ar oferi 8% din energia țării.
Jonathan Medved: „Israelul a fost liderul energiilor curate de la început. Vecinii noștri au avut mult petrol, corupând astfel sistemul economic și politic al lumii, folosindu-l pentru a impune ideologii dăunătoare. Dacă Israelul se poate împotrivi dependenței lumii de petrol, ar fi un lucru bun.”
În 2005, unui dezvoltator israelian de software, Shai Agassi, i s-a pus o întrebare similară la o conferință: cum vor face lumea un loc mai bun. Agassi a răspuns: „Fă o singură țară să nu mai depindă de petrol și toată lumea îi va urma atunci exemplul.”
Jonathan Medved: „Vedem în toată Biblia că evreii sunt oameni visători. Aceasta a fost mereu metodologia poporului evreu.Dumnezeu ne dă vise, iar omul trebuie să le tălmăcească și să le trăiască. Eu cred că asta stă la baza inventivității noastre. Faptul că suntem atât de prosperi ne arată că aceasta a fost voia Domnului, că așa trebuia să se întâmple. Noi suntem oameni buni, familiști, iar armata și societatea noastră sunt incredibile. Abia am început să înțelegem că trebuie să ne relatăm povestea, în loc să ne certăm mereu cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu. Trebuie să arătăm în ce constă frumusețea Israelului.”
”Evreii care vor asta, își vor obține statul. Lumea va fi eliberată de libertatea noastră, îmbogățită de belșugul nostru înălțată de măreția noastră. Și orice facem spre folosul nostru se va răsfânge într-un mod măreț și benefic spre binele întregii omeniri.” Theodor Herzl, părintele mișcării sioniste, 1896
Imagini și text extras din documentarul Fabricat în Israel, produs de CBN, ce va fi difuzat vineri, 17 mai 2019, ora 21:30 pe canalul Alfa Omega TV. Descoperă și alte inovații israeliene în domeniul medicinei, agriculturii, irigației și folosirii apei, energiei și tehnologiilor digitale
Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 9.3 - De ce Israel (mai-iunie 2019). Această revistă se distribuie gratuit.
Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională
Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.