De ce Israel? Raportarea creștinilor la evreii de azi - editorial de Sorin Pețan

De ce Israel? Raportarea creștinilor la evreii de azi - editorial de Sorin Pețan

Scris în . Publicat în Israel.

Un articol pentru creștinii români sceptici cu privire la relevanța Israelului pentru creștinism azi, despre raportarea noastră, a creștinilor, la Israel și poporul evreu. 

Multă lume, inclusiv evreii, au crezut că, datorită alegerii lor ca popor de către Dumnezeu, evreii sunt speciali iar restul popoarelor sunt inferioare. Poate aceasta să fi fost una din cauzele antisemitismului. Însă Dumnezeu a ales evreii pentru noi, pentru a ne binecuvânta pe noi, lumea întreagă, nu i-a ales (doar) pentru ei înșiși. Toată lumea a fost vizată, de la începutul legământului cu Avraam, să fie binecuvântată prin intermediul evreilor. Iar apogeul acestei binecuvântări a lumii întregi, prin evrei, a venit sub chipul lui Isus. Chiar El spune „Mântuirea vine de la iudei” (Ioan 4:22), dar versetele următoare arată că ea depășește cadrul iudaic.

Istoria dintre creștini și evrei e lungă și a fost marcată de suspiciune și rezervă, de ambele părți. Evreii nu s-au purtat foarte bine cu creștinii din Biserica Primară, deși primii creștini erau evrei. Nici noi, creștinii, din păcate, nu le-au rămas datori după aceea. Și totuși, cu bune sau rele, chiar Pavel, cel care a fost principalul promotor al includerii Neamurilor în Noul Legământ, scrie clar în Romani că noi, creștinii, suntem altoiți în rădăcina Israelului, iar aceștia sunt temporar într-o stare de orbire spre beneficiul nostru, dar nu permanent. De aceea, noi vă îndemnăm să susțineți pe evrei, sunt (încă) parte din planul lui Dumnezeu.

Au toate acestea legătură cu statul modern secular Israel, care uneori are politici controversate? Da, există o legătură. După Holocaust, a devenit evident pentru întreaga lume nevoia unui stat care să-i protejeze pe evrei, sau măcar să le dea dreptul să se apere când sunt atacați, cum a fost cazul decretului lui Haman pe vremea Esterei, în Biblie.

Israelul este o minune modernă, o țară de doar 71 de ani! România are o istorie mai lungă ca stat, și nu are vecini care și-au jurat să o șteargă de pe hartă, dar această țară mică este înaintea României, ca dezvoltare, atitudine, inovare, ca deschidere. Au fost un popor care literalmente a făcut deșertul să înflorească, precum profeția din Isaia 35, prin muncă asiduă și tehnologie, dar și având un sentiment al chemării și al timpului împlinit.

Isus a indicat renașterea Israelului ca fiind un semn al vremurilor de pe urmă (Matei 24:32-35). Israelul a fost o țară care a luat naștere „într-o zi”, ca profeția din Isaia 66. În prima zi de existență, statul Israel a fost atacat de absolut toți vecinii, porniți să-i „arunce în mare” pe evrei. De atunci, cam tot la 10 ani, Israelul a fost în război. Și azi Iranul își dezvoltă tehnologia nucleară și cântă același refren: distrugerea Israelului. Iar escatologiile iudeo-creștină și respectiv islamică vorbesc straniu de similar despre evenimente ce țin de sfârșitul vremurilor, localizate în Israel și Ierusalim. Dar acești 71 de ani fac vizibilă o mână divină care protejează Israelul.

Israelul este singura democrație funcțională reală din regiune, un miracol în contextul Orientului Mijlociu, unde regula e fie autoritarianismul absolut (secular sau islamist), fie războiul sectar. Democrația israeliană e complexă, 20-25% din populația ei fiind etnic arabă. Chiar și etnicii evrei sunt extrem de diferiți între ei, emigrând din locuri diverse - America de Nord, Europa occidentală, Africa, Rusia sau Ucraina.

Din punct de vedere religios, Israelul e tolerant, e singura zonă din Orientul Mijlociu unde populația creștină înflorește, în loc să dispară. Deși cam trei sferturi din israelieni aderă într-o formă oarecare la iudaism, majoritatea lor nu sunt practicanți, existând tensiuni în societate între evreii secularizați și cei religioși legat de rolul pe care iudaismul ar trebui să îl joace în sfera publică.

Există o minoritate infimă de evrei mesianici în Israel, dar cei mai mulți creștini din Israel sunt arabi palestinieni. Uneori, evreii și creștinii palestinieni se situează pe poziții adverse, și e dificil de înțeles care parte ar trebui să o susținem - pentru noi, cei de aici.

Israelul nu e o țară perfectă. Dacă profeții Vechiului Testament ar trăi astăzi, probabil ar critica sever societatea israeliană, chemând-o la sfințenie, dreptate și a se întoarce la Dumnezeu. Mai important ca o privire romanțată sau idealistă, e important să înțelegem Israelul și pe evrei așa cum ei sunt, atunci când greșesc sau comit abuzuri, să le indicăm corect, să luăm partea dreptății. În Noul Legământ, contează nu etnia, ci inima alipită de Dumnezeu. Dar să înțelegem că da, uneori evreii fac greșeli, dar contextul în care ei trăiesc e extrem de dificil, au mulți dușmani care le vor distrugerea, dușmani naturali și spirituali, iar sprijinul lumii creștine e esențial. Să îi susținem, să ne rugăm pentru ei ca indivizi și ca popor, chiar și în această perioadă de „orbire” și „împietrire”, cum o numește apostolul Pavel în Romani 11, pentru că ei sunt destinați să se întoarcă la același Dumnezeu ca acela în care noi credem, și să-L accepte pe Isus ca Mesia lor. Ei sunt rădăcina pe care noi, creștinii, stăm. Deși avem o lungă istorie de antisemitism în România, e dificil să fii creștin practicant și simultan antisemit.

Evreii, deși nu sunt în starea optimă în prezent, (fiind în împietrirea despre care vorbește Pavel în Romani 11), chiar și astăzi sunt o lumină pentru multe alte popoare. Chemarea de a binecuvânta pe alții este puternic vizibilă și azi. Alfa Omega TV vă prezintă și aspecte mai puțin cunoscute ce privesc Israelul, de la inovațiile lor remarcabile, la modul în care Scripturile Vechiului Testament inspiră atitudinea lor de a-i ajuta pe alții, la relațiile pe care le au cu vecinii în contextul turbulent al „butoiului cu pulbere” mondial din Orientul Mijlociu, la perspectiva biblică asupra Țării Sfinte, la rolul evreilor în contextul sfârșitului vremurilor. Zgâriem doar suprafața, dar vă încurajăm să aprofundați online, avem sute de articole și clipuri video pe site: www.alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel


revista AOTVMagazin Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 9.3 - De ce Israel (mai-iunie 2019). Această revistă se distribuie gratuit.

Abonează-te să o primești acasă

 

2962 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.