Declarația Balfour | Andrew Tucker

Scris în . Publicat în Israel.

Cu aproximativ 100 de ani în urmă, în 31 octombrie 1917, la finalul Primului Război Mondial, după prăbușirea Imperiului Otoman, puterile aliate au început să câștige războiul. E vorba de Marea Britanie, Franța, Italia, chiar și SUA cu Japonia au participat în Primul Război.

Britanicii, francezii și alte națiuni erau interesate de Orient. Bineînțeles, fiindcă e de o importanță strategică. Britanicii au făcut o declarație foarte importantă, numită Declarația Balfour. Secretarul cabinetului era lordul Balfour.

Au afirmat următorul lucru: „Noi, guvernul britanic, vom susține restabilirea unei țări evreiești în Palestina.

Ce e Palestina ? E zona care acum e cunoscută ca Israel, Cisiordania și Iordania.

Timp de 2 000 de ani a fost o singură regiune, numită Palestina. Palestina vine de la numele dat de romani când au distrus Ierusalimul, în anul 70 d.H. Palestina e o zonă, iar comunitatea internațională a spus că evreii au venit din Ierusalim și Palestina. Acolo era împărăția lor. „Timp de 2 000 de ani au fost în diaspora, dar acum e timpul să-i ajutăm să se întoarcă acasă. De asemenea, le vom da și celorlalți din Orientul Mijlociu dreptul la autodeterminare.

Cu alte cuvinte, britanicii spuneau că nu vor să colonizeze Palestina, ci să-i ajute pe locuitorii indigeni să aibă autodeterminare. În Palestina indigenii erau evreii.

Declarația Balfour e foarte importantă deoarece nu avea un caracter obligatoriu din punct de vedere legal, dar a pus bazele unei decizii a puterilor aliate. În 1920, în Sanremo, Italia, au decis să obțină un mandat pentru Palestina. Acest mandat spunea că Marea Britanie are rolul de a-i ajuta pe evrei să-și creeze propria țară în Palestina.

Au fost mandate pentru Siria, pentru Irak, pentru Liban care spuneau că vor să-i ajute pe oamenii de acolo să devină independenți. Datorită acelor mandate există Siria și Irak.

Și statul Israel s-a înființat datorită unui mandat. A fost un moment foarte important care a permis începerea acestui proces, prin care s-a creat statul Israel, în 1948, după 30 de ani.

Israelul e o țară modernă. Face parte din U.E. E un stat cu drepturi depline în conformitate cu dreptul internațional, datorită Declarației Balfour din anul 1917.

Materiale asemănătoare găsești aici: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel

961 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.