Drepturile legale ale Israelului la Ierusalim | Andrew Tucker

Scris în . Publicat în Israel.

Înainte de vizita prințului William, ambasada britanică a creat valuri când a declarat că Orașul Vechi din Ierusalim reprezintă teritoriu palestinian sub ocupație.

O nouă carte arată însă că Israelul are, potrivit Dreptului Internațional, drepturi legale nu doar la orașul Ierusalim, ci și la țara Israelului. Am discutat cu autorul care a făcut această afirmație, Andrew Tucker.

Tucker: Sunt un avocat internațional, sunt creștin și cred că Dumnezeu aduce poporul Său acasă în această țară, precum a promis. Ca și creștini, cred că avem oportunitatea să fim parte la ceea ce Dumnezeu lucrează.

Ca și avocat, sunt profund îngrijorat de ceea ce se întâmplă Israelului pe scena internațională și de felul cum a fost folosit Dreptul Internațional pentru a submina statul evreiesc al Israelului. Am scris această carte pentru a-i ajuta pe avocați și pe alți oameni să înțeleagă cum funcționează Dreptul Internațional și cum s-a abuzat de acesta în conflictul împotriva Israelului.

Chris Mitchell: Din punct de vedere legal, acesta reprezintă un atac la legitimitatea statului Israel?

Tucker: Da. Cred că tot ceea ce am văzut la ONU în ultimii 40 de ani, de la Războiul de Yom Kippur din 1973, ONU și UE au devenit o platformă pentru politici și programe care privesc în special soluția celor două state și care subminează statul evreiesc pe mai multe planuri. Acestea vin în mare parte de la națiunile arabe în colaborare cu alte blocuri, fiindcă aceasta se face în bloc, și au folosit platforma pentru a demara rezoluții care sugerează că acest teritoriu ar trebui împărțit. Părerea mea e că, legal, nu se impune împărțirea țării, nici că acest lucru ar fi unul practic. Cu ce i-ar ajuta pe palestinieni? Nu au nimic de câștigat dacă vor avea un stat care nu e suficient de bine guvernat. Una din cele mai mari probleme ale palestinienilor o reprezintă guvernarea. Până ce nu ai un guvern puternic și o societate civilă care crește de jos, nu cred că poți obține statalitatea. Chris Mitchell: Care ar fi parametrii de care unii se folosesc pentru a argumenta în favoarea celor două state?

Tucker: Există o rezoluție, cu numărul 2334, emisă de Consiliul de Securitate al ONU în decembrie 2016, care spune că trebuie să existe un stat palestinian, bazat pe așa-numitele limite din 1967, care sunt de fapt, limitele armistițiului din 1949, un acord de încetare a focului în războiul pentru independență din 1948-1949. Acele limite trec prin centrul Israelului. E vorba de Cisiordania și estul Ierusalimului. Ei nu spun de ce trebuie să fie așa, ci doar că aceasta trebuie să fie granița. Ei mai spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului palestinian și că acolo nu ar fi nicio reglementare de securitate în relația dintre Israel și acel stat.

Chris Mitchell: Există un context mai larg pe care oamenii îl ignoră și care ar oferi legitimitate statului Israel?

Tucker: Paradigma care ni se prezintă e un conflict între israelieni și palestinieni, conflict, aparent, între două popoare care pretind drepturi asupra aceluiași teritoriu. Soluția logică ar fi să împarți teritoriul între cele două părți. Problema e că nu se înțelege contextul mai larg al conflictului, care e, de fapt, despre existența statului evreiesc al Israelului în Orientul Mijlociu. Întrebarea e dacă noi, ca și comunitate internațională, acceptăm existența unui stat evreiesc, cu dreptul de a-și securiza granițele ca orice alt stat și fiind un membru acceptat în comunitatea de națiuni. Aceasta nu se întâmplă, deoarece există un întreg bloc de națiuni care, din anumite motive, n-au niciun interes în existența acestui stat. Organizația Islamic Corporation și Liga Arabă sunt liderii forțelor din spatele acestor rezoluții, iar națiunile europene și alte națiuni pur și simplu li se alătură. Motivul scrierii acestei cărți e pentru a ajuta pe politicienii din acele țări să înțeleagă ce se petrece, de fapt, și că lumea ca și comunitate va beneficia de existența Israelului ca stat puternic. Cred că și palestinienii și arabii din regiune vor beneficia de asta. Înainte ca Israel să se retragă din Gaza, în 2005, locuitorii din Gaza aveau acces deplin în societatea israeliană, puteau lucra în Israel și beneficiau de prosperitatea Israelului. Acum că s-au separat, priviți consecințele. Aș dori să văd o soluție pentru toate popoarele arabe, în special pentru palestinieni, dar cred că aceasta va fi posibilă prin existența Israelului ca stat democratic, puternic, guvernat de legi care protejează oamenii.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 235, în iulie 2018. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

1163 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.