Fabricat în Israel (5): tehnologia

Scris în . Publicat în Israel.
„Inovarea din Israel e crucială pentru viitorul tehnologiei.” Bill Gates, 2008

În data de 15 aprilie 2013 au explodat două bombe în timpul Maratonului de la Boston, omorând doi oameni și rănind alți 264 În următoarele trei zile, anchetatorii au folosit un sistem high tech numit BriefCam, pentru a analiza înregistrările video din zona respectivă. Ore de înregristrare au fost comprimate în minute, iar experții au putut să depisteze activitățile suspecte, cum ar fi un rucsac lăsat undeva. Rezumatele video au ajutat la depistarea celor doi autori, iar tehnologia pentru asta a fost creată în Israel.

Tehnologia ne va schimba viețile, deja a făcut-o, iar în viitor lucrurile se vor intensifica și mai mult.

Israelul este considerat o națiune a inițiativei, a antreprenoriatului. În timp ce Ierusalimul este centrul spiritual al țării, Tel Aviv-ul este centrul succesului său. Acum un secol, acest oraș înfloritor nu era decât o serie de dune de nisip. Astăzi, a fost votat al doilea cel mai bun centru de tehnologii avansate din lume, imediat după Sillicon Valley.

Israelul a fost clasat recent a patra cea mai inovativă națiune din lume. De la iPhone la PlayStation, multe dintre ideile din spatele dispozitivelor favorite au venit de la inventatori din Israel. Telefoane cu clapetă, tastaturi pentru smartphone-uri, cipuri Intel Pentium, capacitatea de a imprima direct de pe calculator, memoria USB, cipul din iPad, Sistemul de operare folosit de Amazon Kindle, cipul care controlează PlayStation-ul Sony și senzorul 3D din Xbox. În fiecare an, companiile americane plătesc tot mai mulți shekeli pentru a cumpăra produse mici, lansate în Israel.

Un exemplu este și Waze, o aplicație isrealiană pentru telefonul mobil care te ține la curent cu situația din trafic, pe baza locației tale. Îi avertizează pe utilizatori cu privire la blocajele din trafic, accidente și chiar mașini de poliție care stau. În 2011, Waze a apărut pe prima pagină a ziarelor deoarece i-a ajutat pe șoferi să navigheze prin blocajul din trafic din orașul Los Angeles. Doi ani mai târziu, Google a cumpărat programul cu aproape un miliard de dolari. Astfel, a devenit cea mai scumpă aplicație din istorie.

Cred că provocarea-cheie pentru companiile israeliene e să treacă de la inovație la producția pe scară largă. Trebuie să construim companii mai mari. Nu doar să le vindem rapid companiilor multinaționale din SUA, ci să le mărim, să le introducem în circuitul de vânzări și să creăm mai multe joburi, atât aici, cât și în America și în restul lumii.

Ce îi conferă Israelului progresul tehnologic? I-am întrebat pe câțiva din liderii israelieni în domeniul afacerilor. Răspunsul e destul de complex.

Chutzpah

”Chutzpah” este probabil unul dintre cele mai certe cuvinte evreiești. Este foarte greu de tradus. Tupeu, îndrăzneală continuă... Capacitatea de a încerca ceva nou, ce nimeni n-a mai realizat, să spunem ceva ieșit din comun. Chutzpah ne permite să ne depășim limitele, să încălcăm regulile și să ieșim din zona noastră de confort pentru a putea crea lucruri noi.

Întrebări și... mai multe întrebări.

Există o glumă despre ce înseamnă un răspuns evreiesc. E tot o întrebare. Cu alte cuvinte, evreii răspund la întrebări cu alte întrebări. Această cultură a stimulării, dezbaterii și argumentării se află peste tot în Israel. Argumentarea este sănătoasă pentru că ajungi la răspunsuri mai bune, la rezultate mai bune. Cred că acesta este un atribut cultural esențial în povestea succesului economic al Israelului, în miracolul lui economic.

Rădăcinile și educația noastră, multe provenind din Talmud, ne fac sceptici atunci când punem întrebări. Cred că această tradiție, cultură face parte din ADN-ul nostru. Fie că numești metoda socratică sau talmudică, e o parte importantă din ceea ce le predăm copiilor.

Diversitate.

Dacă cauți un singur grup pentru a găsi antreprenori buni, cea mai bună alegere sunt imigranții. Aceștia sunt antreprenori excelenți, pentru că deja au făcut asta în propria lor viață. Și-au luat viața în propriile mâini, și-au asumat riscuri, au plecat într-o țară străină, au trebuit să facă teste medicale, să rezolve cu documente, să-și găsească joburi, case, să se autopromoveze. Practic, au trebuit să fie inovatori, ca o corelație directă la diversitate. Dacă toți acționează la fel, atunci nu va fi un loc prea creativ.

Familie...

În viața evreiască, părinții le spun întotdeauna copiilor că trebuie să învețe, dar și că trebuie să riște, dacă vor să reușească. Eu spun mereu că ingredientul secret al tehnologiei israeliene este mama evreică, care-și întreabă fiul la vârsta de șapte ani: ”După tot ce-am făcut pentru tine, chiar e prea mult să-ți cerem un Premiu Nobel?”

Material extras din documentarul Fabricat în Israel, produs de CBN și difuzat pe canalul Alfa Omega TV. Urmărește-l online: https://alfaomega.tv/canal

Mai multe despre Israel: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel

1259 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.