
Descoperă țara promisă de Dumnezeu pentru tine! | de Joyce Meyer
În calitate de credincioși noi suntem moștenitori împreună cu Isus Hristos. Aceasta înseamnă că tot ce este al Lui ne aparține și nouă, și fiecare promisiune pe care Dumnezeu o face în Cuvântul Său este pentru noi (Romani 8:17). Am învățat că una este să recunoști prin credință promisiunile lui Dumnezeu și alta să le experimentezi cu adevărat.
Povestea israeliților în pustie este un bun exemplu pentru noi în ceea ce privește acest principiu. Ei erau robi în Egipt atunci când Dumnezeu l-a trimis pe Moise ca să-i elibereze din mâinile lui Faraon și să-i conducă în Țara Promisă, pregătită special de El pentru ei. Au fost nevoiți să treacă printr-o pustie ca să ajungă acolo, iar Deuteronom 1:2 (Biblia Versiunea Amplificată) spune: „Este [doar] o călătorie de unsprezece zile de la Horeb... până la Cades-Barnea [la granița Canaanului; totuși Israel a pribegit în pustie timp de patruzeci de ani, înainte de a trece granița și de a intra în Canaan, țara făgăduinței].”
Este tragic faptul că le-a luat israeliților 40 de ani lungi și nefericiți pentru a ajunge la destinație. Mai trist este faptul că, în cele din urmă, doar un număr mic a intrat în țară, împreună cu Iosua și Caleb.
Este ușor să clătinăm din cap și să ne întrebăm cum de le-a luat atât de mult ca să ajungă la destinația dorită. Dar adevărul este că mulți dintre noi am rătăcit în propria noastră pustie, ocolind aceiași munți din nou și din nou, mult prea mult timp.
La fel cum israeliții au fost robi în Egipt, noi am fost robi ai păcatului înainte de a-L accepta pe Hristos ca Mântuitor al nostru. La fel cum israeliții au rămas blocați în pustie după ce au fost eliberați din sclavie, mulți creștini încă trăiesc de parcă nu ar fi fost eliberați de păcatul lor, chiar dacă Hristos a făcut tot ceea ce era necesar pentru a-i elibera de păcat pentru totdeauna (2 Corinteni 5:17-21).
Acum israeliții aveau dușmani – amoriții, hetiții, fereziții, canaaniții, heviții și iebusiții – și au crezut că aceștia erau problema. Totuși, vedem în Scriptură că, în realitate, nu dușmanii israeliților au fost cei care le-au oprit intrarea în Țara Promisă, deoarece Dumnezeu era de partea lor. Problema erau mentalitatea și atitudinea lor greșite. Ei au fost adesea pesimiști, s-au plâns și s-au concentrat pe circumstanțe în loc să privească la Dumnezeu.
Același principiu este valabil și pentru noi. Nu putem avea biruință asupra păcatului în timp ce credem că suntem încă în robia lui. Indiferent care ar fi „robia” noastră – o dependență, nesiguranță, frică, îmbuibare etc. – sângele lui Isus ne curăță și ne eliberează de toate acestea. Asta nu înseamnă că nu va trebui să trecem printr-un anumit proces pentru a experimenta eliberarea totală, dar înseamnă că, în Hristos, avem tot ce ne este necesar ca să ne facem partea și să ieșim din robie.
Romani 6:2 spune: „Noi, care am murit faţă de păcat, cum să mai trăim în păcat?”. Acest verset vorbește despre cum, prin credința în Hristos, devenim morți față de păcat și vii față de neprihănirea lui Dumnezeu.
Cheia acestui proces se găsește în Romani 6:11 (Versiunea Amplificată), care spune: „Considerați-vă morți față de păcat [și relația voastră ruptă față de păcat], dar vii pentru Dumnezeu [în părtășie neîntreruptă cu El] în Hristos Isus .”
Îmi place că acest verset ne spune „considerați-vă”, deoarece acest termen indică un proces al minții noastre. Trebuie să ne vedem morți față de păcat și să credem asta, nu pentru ceea ce am făcut sau putem face, ci pentru Cine este Isus și pentru ceea ce a făcut El pentru noi!
Tindem să ne fie frică de păcat sau, pur și simplu, credem că este prea greu de biruit, așa că rămânem prinși în el. Dar PUTEM, prin Hristos, să ne controlăm gândirea și să ne scuturăm de „mentalitățile pustiei” care ne rețin de la a intra în țara promisă, pe care Dumnezeu o are pentru noi.
Începeți prin a face un inventar al gândurilor voastre. Gândiți-vă la ce anume vă gândiți, pentru că acolo unde se duce mintea, se va duce și omul (Proverbe 23:7). Rugați-vă și cereți-I lui Dumnezeu să vă ajute să identificați gândurile care nu se potrivesc cu Cuvântul Său. Apoi studiați versetele care vă îndeamnă să respingeți gândurile negative și să vă înlocuiți mintea cu Adevărul.
2 Corinteni 10:4-5 spune: „Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământeşti, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu, şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.” Romani 12:2 spune că suntem transformați „prin reînnoirea minții noastre…”.
Bătălia pentru a trăi viața pentru care Dumnezeu te-a creat este dusă în mintea ta, prin argumente și dorințe care nu sunt în acord cu El. Dar dacă vei studia sârguincios Cuvântul lui Dumnezeu, meditând asupra Adevărului pe care îl dezvăluie, vei începe să gândești într-un mod complet diferit. Încetul cu încetul vei face progrese, ceea ce te va aduce mai aproape de Țara Promisă.
Aprofundează-ți relația cu Dumnezeu în fiecare zi, prin meditațiile zilnice din cartea „Mai aproape de Dumnezeu cu fiecare zi”, de Joyce Meyer. E gratuită: https://alfaomega.tv/ao/noutati/20654-gratuit-mai-aproape-de-dumnezeu-cu-fiecare-zi-devotionale-de-joyce-meyer
Despre viața spirituală găsești mai multe materiale aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala
Alte articole de Joyce Meyer: https://alfaomega.tv/joyce-meyer/articole