Au ales să rămână și să ajute, chiar în mijlocul unui mare pericol
Julie Stahl, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu: Jonathan Markovitch, rabinul-șef din Kiev, împreună cu soția sa, Inna, au luat o decizie grea.
Inna Markovitch: Am decis să rămânem în Kiev, nu fiindcă suntem neglijenți, ci din contră, pentru că avem o comunitate prosperă de 2 500 de evrei care depind de noi. Mulți dintre ei nu au unde să meargă.
Julie Stahl: Familia Markovitch s-a mutat acum 21 de ani din Israel în Ucraina, împreună cu cei șapte copii ai lor. Inna ne-a descris situația din Kiev din ultimele zile.
Inna Markovitch: A fost îngrozitor, fiindcă în Kiev nu avem nicio infrastructură, nu avem buncăre, nici informație organizată, nici ajutor de la guvern, cum eram obișnuiți în Israel. Chiar și alarma, abia s-a auzit. Noi locuim în centrul Kievului. Am văzut fum și am auzit imediat că aeroportul a fost bombardat.
Julie Stahl: Când au apărut știrile rele, mulți cetățeni și alții au fugit din Kiev și din Ucraina, dar nu au putut pleca toți.
Inna Markovitch: Oamenii care au plecat sunt bogați și tineri, cei care își pot permite să lucreze din afară, sau să locuiască pentru o vreme în străinătate. Oamenii care au rămas aici au probleme de sănătate, financiare, sau de altă natură.
Jonathan Markovitch, rabinul-șef din Kiev: Oamenii care au rămas nu sunt la fel ca aceia care au părăsit țara. Ei nu pot pleca din oraș și majoritatea nu pot ieși din casă. Julie Stahl: Așadar, KJC, Centrul Evreiesc din Kiev, s-a pregătit să-i ajute pe cei în nevoie.
Inna Markovitch: Am pregătit 50 de saltele și șase tone de alimente. Noi avem o bucătărie mare și oamenii ar putea veni la noi. Nu avem niciun buncăr, nicăieri nu este vreun buncăr, dar cel puțin suntem împreună. Putem să îi hrănim, putem să ne înveselim unii pe alții și să fim împreună.
Julie Stahl: În mod normal, rabinul și soția sa merg în vizită la oameni.
Inna Markovitch: Una din doamnele pe care le-am vizitat are 104 ani. A supraviețuit naziștilor. Mă ținea de mână și plângând îmi spunea: Nu ne abandonați, vă rugăm ! Mai sunt alți 200 ca ea, din cei 800 de oameni nevoiași.
Julie Stahl: Fiul lui Markovitch și soția sa au plecat de acasă și au venit la KJC în prima zi a invaziei.
Cherry Markovitch, de la Centrul Evreiesc din Kiev: Situația este așa cum o vedem, sirenele nu sunt cel mai bun ceas cu alarmă care să ne trezească. Tremur cam două ore după ce aud sirena și, la fiecare sunet pe care îl aud, mă întreb: Oare e o sirenă ? Am împachetat frenetic niște haine și pașapoartele.
Ariel Markovitch, rabin, Centrul Evreiesc din Kiev: Orașul este gol, cei mai mulți cetățeni au plecat, iar la graniță este un trafic imens, vor să plece din Kiev.
Julie Stahl: Cherry Markovitch spune că erau confuzi, nu știau ce să facă.
Cherry Markovitch: Am crezut întâi că va trebui să mergem la graniță, să plecăm în Europa, fiindcă eu sunt din Franța și am sunat la ambasadă. Mi-au spus că ne recomandă să stăm acasă. Spuneau că o călătorie până la graniță nu este sigură.
Julie Stahl: Înainte de invazie, rabinul spune că în Ucraina nu prea era antisemitism. Acum, lucrurile sunt nesigure.
Jonathan Markovitch, rabinul-șef din Kiev: Desigur, ne e teamă de atacuri antisemite, fiindcă nu știm ce se va întâmpla.
Inna Markovitch: Suntem îngrijorați de revoltele și jafurile care pot apărea când este haos.
Julie Stahl: Rabinul Markovitch spune însă, că este esențial ca oamenii să ne întoarcă la Dumnezeu.
Jonathan Markovitch: Este cel mai important lucru, să fim împreună și să ne rugăm pentru pace și pentru toți oamenii din lume.
Julie Stahl: Familia Markovitch mai spune că este imposibil să facă planuri în acest moment, așa că ei așteaptă și se roagă.
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 416, difuzată la Alfa Omega TV în martie 2022.