In ce fel implineste profetia orasul israelian Tel Aviv?
Presedintele Trump s-a angajat sa mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Desi orasul antic este centrul evenimentelor biblice, Tel Avivul a devenit centrul economic si high-tech al Israelului. Insa, dupa cum a aflat Scott Ross, vibrantul oras de pe coasta implineste, de asemenea, profetia biblica.
Situat pe malurile Marii Mediterane, Tel Avivul poate fi descris ca fiind New Yorkul Israelului. In doar 100 de ani, a devenit unul dintre marile orase economice. In 1909, peste tot era numai nisip.
Viziunea era de a infiinta aici un oras modern evreiesc in care sa se poata vorbi limba evreiasca, un fundament pentru viata evreilor. Ideea era sa implinim visurile, sperantele, profetiile biblice si visurile evreilor din intreaga lume. Cel mai maret lucru legat de poporul evreu este ca noi am continuat sa visam acelasi vis, oriunde ne-am aflat pe glob, vreme de secole.
Cine au fost oamenii care au intemeiat Tel Avivul?
Au fost 66 de familii de evrei, locuitori ai vechiului oras Jaffa, unde erau strazi foarte inguste, scurgerea in strada, un oras oriental chinuit. Evreii din Jaffa visau sa infiinteze un cartier evreiesc. Am platit in aur pentru fiecare centimetru de aici.Noi rascumparam pamantul Israelului.
Dror e directorul programului de educație de la Independence Hall, locul unde David Ben Gurion a declarat statalitatea Israelului și unde părinții fondatori au semnat Declarația de Independență. Aici e locul unde s-a născut Israelul, dar și Tel Avivul. Aici a fost casa fondatorului orașului și primul muzeu din oraș.
In cartea lui Ezechiel gasim ca acesta a locuit intr-un loc numit Tel-Abib. In 1950, Tel Avivul si Jaffa s-au unit pentru a forma Tel Aviv-Yafo. Astazi, orasul e al doilea ca marime din Israel si, desi e resedinta ambasadelor straine, Tel Avivul nu e capitala biblica a Israelului si a poporului evreu. In contrast cu Ierusalimul, care e un mediu predominant religios... Acest oras nu trebuie sa poarte imensa povara a Ierusalimului: sfintenia.
Tel Avivul nu trebuie sa poarte toata aceasta incarcatura istorica. Orasul e foarte special intr-un mod diferit. Fondatorii Israelului aveau sentimentul ca implineau profetia. In mijlocul acestui oras secular, inconjurat de macarale, un singur monument spune totul.
Acest text e din Ieremia si spune: Te voi aseza din nou si vei fi asezata din nou, fecioara lui Israel. Acesta a fost mottoul fondatorilor orasului Tel Aviv. Stand aici, profetia se implineste chiar sub ochii nostri. E pentru prima data, dupa 2 000 de ani, cand poporul evreu construieste pe pamant evreiesc si vorbeste ebraica, avand Biblia in mana, in tara Israel.
Astazi, Tel Avivul e cunoscut ca Silicon Wadi. Cum de au locuitorii Tel Avivului atata creativitate si inovatie? Exista peste 700 de companii concentrate in acest oras. Exista un capital de risc investit in Israel, cel mai ridicat pe cap de locuitor din lume, care, impreuna cu cultura Israelului si circumstantele, au facut Tel Avivul ceea ce e azi, al doilea Silicon Valley din lume.
M-am intalnit cu profesorul Zeev Ben-Shachar, care ne-a oferit o referinta moderna despre fondarea Israelului si Tel Avivului.
Cred ca intreaga aventura a Israelului e un capital de risc, si vedem azi aceasta minune in jurul nostru. Tel Avivul are a treia cea mai mare economie din Orientul Mijlociu. Nu e doar teorie, ci aceste lucruri au implicatii in viata de zi cu zi. De exemplu, ieri ii scriam sotiei pe Facebook, prin tehnologia Instant messaging, dezvoltata aici, in Israel. Am venit aici cu aplicatia Waze, un sistem de navigatie prin care economisesc zeci de ore in fiecare luna. Am parcat folosind Pango, o aplicatie cu care pot parca oriunde, cu usurinta.
I-am intrebat pe locuitorii din Tel Aviv de ce locuiesc aici si ce inseamna orasul pentru ei. Arhitectura e foarte frumoasa, e cel mai fain oras. Poti sa faci ce doresti, sa mananci cand si ce vrei. Poti sa mergi si pe plaja. Cred ca oamenii de aici sunt cei mai speciali.
Va place viata de aici? Da, imi place ca oamenii au o minte deschisa si aici e un loc creativ, total diferit fata de Paris sau SUA. E cel mai interesant oras din Israel si totul se petrece aici. Toata lumea imi spune asta !
Aici au loc activitatile culturale. Tel Avivul e centrul Israelului, un centru al afacerilor, al vietii, al familiilor, al afacerilor imobiliare, si multe altele.
L-am intrebat pe Ben-Shachar despre viitorul orasului Tel Aviv.
Cred ca va exploda, la figurat vorbind, desigur, dat fiind numarul de companii high-tech si inovatiile de aici, care sunt esentiale pentru a face lumea un loc mai bun. Orasul va avea parte de mai multa cercetare si mai multa finantare in speranta ca vom avea un viitor mai bun, nu doar pentru poporul evreu, ci si pentru crestini, musulmani, budisti si altii din intreaga lume.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 168 - 4 martie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri