Medici israelieni ajuta raniti ai razboiului civil din Siria, desi sirienii si evreii sunt dusmani
Mii de oameni ucisi si milioane pe fuga. Asta e doar o parte din pretul razboiului civil sirian in curs. Totusi, in tot acest haos si durere, pilde neasteptate de compasiune ar putea vindeca mai mult decat rani fizice. Iata ce am aflat in vizita mea la Western Galilee Medical Center din nordul Israelului.
Acestea sunt Inaltimile Golan, parte din granita de 80 km a Israelului cu Siria. Zona a fost linistita vreme de decenii. Apoi, in urma cu sase ani, a izbucnit razboiul civil sirian. Acum, fortele rebele si trupele siriene se lupta la mai putin de trei km de aici.
In toiul acestor lupte, am gasit un fenomen. Peste 3 000 de civili sirieni raniti au trecut in mod misterios granita, pentru a primi ingrijire medicala in Israel.
Eu conduc departamentul ORL. Majoritatea pacientilor care vin aici au rani in zona fetei.
Dr. Eyal Sela e specialist ORL. Cele mai multe rani sunt in zona de mijloc si de jos a fetei, fiind rani provocate de gloante. Aceia care supravietuiesc sunt evacuati inspre noi si au parte de operatii estetice.
La acest centru medical din Nahariya, in ultimii trei ani, au fost tratate peste 1 500 de victime ale razoiului civil sirian.
Desi sunt tari dusmane, cel putin sirienii raman cu o buna impresie despre sistemul medical israelian. Daca in urma cu trei ani le era teama sa vina aici, acum reputatia noastra creste in Siria si primim pacienti care cer sa vina la noi.
In timpul tratamentului, pacientii sunt plasati in sectii unde jumatate din personal vorbeste araba. Daca sederea se prelungeste, pacientii sunt mutati in aceasta sectie subterana.
Nu avem alta scapare decat aici. Nu putem merge pentru tratament intr-un loc controlat de regim, asa ca venim in Israel.
Acest fermier sirian a venit in Israel dupa ce o explozie i-a afectat grav mainile - Nu, nu mi-a fost teama. Am intrebat despre tratament pe cativa oameni care au fost aici. Am fost tratat omeneste. Nu ne-au discriminat din cauza ca am fi sirieni sau dusmani.
Acest om a primit intai tratament in Iordania si apoi in Israel. El e ingrijorat de repercusiunile venirii sale in Israel pentru ajutor - Copii fiind, am crescut cu ideea ca Israelul e dusmanul nostru.
Sela spune ca, in calitate de doctori si ingrijitori, ii vad pe sirieni ca pacienti, nu ca dusmani. El mai spera ca acest ajutor medical ar putea avea un impact in favoarea pacii.
Noi tratam pacienti, oameni. Ei ajung aici in stare grava. Se poate citi in ochii lor ca asteapta ajutor si compasiune. Odata ce i-am tratat, putem vedea cum increderea si deschiderea lor fata de noi creste. Daca reusim sa schimbam parerea catorva sirieni, cand se intorc in Siria, isi vor invata copiii ca nu suntem chiar atat de rai.
Din nefericire, se pare ca acesti pacienti nu vor avea pace nici in tara lor prea curand.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 169 - 11 martie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri