
Creștinul autentic | Editorial de Tudor Pețan
„Cercetează-mă, Dumnezeule, și cunoaște-mi inima! Încearcă-mă și cunoaște-mi gândurile! Vezi dacă sunt pe o cale rea, și du-mă pe calea veșniciei!” (Psalmul 139:23-24)
La 12 ani de la apariția acestei reviste, după un sezon în care v-am provocat prin diferite teme, abordări, perspective, acum, în acest timp de tranziție, venim cu o întrebare esențială pentru fiecare: „Ești un creștin autentic?”
Dincolo de culoarea confesională, apartenența cultică, etnică, dincolo de gradul de educație și implicare în viața bisericii sau societății, ești un creștin autentic după standardele Scripturii?
Întreabă-te și verifică-te după lista de mai jos. Cuprinde puncte acumulate în ani de interfațare cu creștini de diferite confesiuni, de confruntări cu probleme atât ca persoană, cât și în lucrarea de media.
1
Totul pleacă de la „Cine sunt în Hristos?” Dacă sunt ...? Ce înseamnă aceasta pentru mine? Pentru tine? Răspunde-ți.
2
Sunt născut din nou? Sunt o ființă nouă, cu un ADN divin, sau doar un individ iertat de păcate? Sunt conștient de trinitatea ființei mele, asemeni Sfintei Treimi, cu duh regenerat și într-o bătălie permanentă pentru suflet și pentru păstrarea în sănătate a trupului?
3
Aflat într-o comunicare permanentă cu Dumnezeu, conectat la nivelul duhului, călăuzit, deschis la vocea Duhului, la alte modalități prin care El vorbește și astăzi fiecăruia; deschis și la vocea profetică („oile Mele aud glasul Meu...”)
4
Creștinul autentic – parte din Trup: din Trupul al cărui Cap este Hristos. Este mai mult decât membralitate într-o biserică, într-o comunitate, oricare ar fi ea, ești parte dintr-un Trup spiritual, mădular unul altuia, care suferă de durerea altui mădular și se bucură cu celălalt. Creștinul autentic nu este un creștin singuratic, care trăiește o viață izolată, singulară.
5
Misionar din primul moment al nașterii din nou, „contaminant” prin credința sa, conștient de la început că trebuie să-i aducă și pe alții la Adevăr, să fie agent al extinderii Împărăției, că trebuie să facă ucenici.
6
Disciplina postului si a rugăciunii nu este opțională. Este vitală pentru viața credinciosului, fiind în același timp și o armă spirituală indispensabilă. Postul nu este o dietă ocazională sau periodică, o constrângere religioasă formală, ci o decizie individuală și corporativă de curățire, sfințire, o așteptare a unei revelații, a unui răspuns de la Domnul, o înțelegere a voii și planului Domnului pe o anumită direcție, o armă spirituală puternică în situații critice; parte din creșterea și echiparea spirituală a credinciosului. Domnul spunea: „când vă rugați...” și „când postiți...” nu „dacă vă rugați” sau „dacă postiți” (vezi Matei 6).
7
Închinarea ca mod de viață – dincolo de închinarea prin muzică, prin cântare religioasă; închinarea prin viața ta dăruită Domnului, prin slujirea sacrificială, prin timpul și resursele Tale puse la dispoziția Domnului.
8
Disciplinat financiar – aplicarea principiilor biblice a tot ceea ce înseamnă administrarea finanțelor și a bunurilor materiale, aspecte despre care Hristos a vorbit în timpul trecerii Lui pe pământ mai mult decât despre alte subiecte. Subiecte neatinse sau abordate cu rezerve în biserică: administrarea bugetului personal, zeciuială, dărnicie – punerea seminței într-un ogor roditor pentru Împărăție, principiul primelor roade. Voia Domnului e să fim binecuvântați.
9
Creștinul autentic – responsabil și conștient de puterea cuvintelor rostite prin gura sa: a Cuvântului Adevărului, și a oricăror vorbe rostite, fie de binecuvântare, fie nefolositoare.
Viața și moartea stau în puterea limbii fiecăruia.
10
Creștinul autentic – conștient că Domnul poate și vrea să vindece, să elibereze, să restaureze, și că toate acestea au fost câștigate la Cruce, nu doar mântuirea și iertarea de păcate. Este vitală înțelegerea și însușirea tuturor binefacerilor jertfei de pe Cruce și a Învierii Domnului. Întreabă-te: „Sunt mântuit, dar sunt și liber?” Trebuie să fim deschiși către modalități diferite prin care Domnul vindecă și eliberează.
11
Trăiește o viață de iertare a celor ce i-au greșit, inclusiv iertare de sine; cere iertare și oferă iertare necondiționat („Creștine, acordă-ți o favoare: `IARTĂ!`” scria cineva). Iertarea este și o cheie pentru vindecare fizică și emoțională pentru mulți.
12
Creștinul autentic – deschis la lucrarea Duhului Sfânt, care și astăzi botează, umple, lucrează prin daruri spirituale, șlefuiește caractere. Duhul Sfânt nu este monopolul unei religii sau mișcări, ci este un dar pentru fiecare.
13
Caracterizat prin integritate, onestitate, credincioșie, loialitate, bunătate, dragoste și alte componente ale Roadei Duhului Sfânt – Întreabă-te: „Am un nume bun în fața oamenilor și în fața lui Dumnezeu?” Ceea ce ești este mai important decât ceea ce ai sau ceea ce faci.
14
Creștinul autentic se ferește de mândrie, se verifică în permanență dacă nu sunt în viața lui forme ascunse de autosuficiență, sau o părere prea înaltă despre sine, focalizare exagerată pe nevoi personale și interese altele decât cele ale Împărăției. Este conștient că Dumnezeu este împotriva celor mândri (chiar dacă sunt creștini) și le dă har celor smeriți. Da, este înțelept să nu Îl ai pe Dumnezeu împotriva ta, știind că mândria merge înaintea căderii.
15
Creștinul este întotdeauna un mesager al păcii, agent al reconcilierii, al restaurării relațiilor. Trăiește (dacă este posibil) în pace cu toți oamenii, făcându-și cunoscute valorile, fără niciun gând de răzbunare, revanșă, invidie. Nu întoarce rău pentru rău, îl binecuvântează pe cel ce-l prigonește, urmărind pacea și zidirea; evită tensiuni inutile, păstrând pentru el încredințarea pe care o are în situații sensibile. Se ferește de dezbinări.
16
Un creștin autentic nu are idoli sau forme de idolatrie în viața sa. Este preocupat și analizează periodic dacă sunt lucruri, persoane, activități, idealuri în viața lui care pot să îi afecteze focalizarea permanentă pe Domnul. Începând cu propria persoană, familie, carieră. Cea mai subtilă și periculoasă formă de idolatrie pentru un creștin practicant și implicat este punerea slujirii lui pentru Domnul mai presus decât relația lui cu Domnul. Chiar dacă este o slujire de impact, de la amvon, prin media, social-umanitară... nimic nu poate fi pus mai presus de El în viața creștinului.
17
Oricare creștin este soldat în armata Domnului, echipat cu toată armura, este un instrument al extinderii Împărăției și al confruntării puterilor întunericului. Echiparea cu fiecare piesă a armurii este responsabilitatea noastră personală, nu a lui Dumnezeu. În momentul în care ai devenit cetățean al Împărăției ești automat înrolat în armata Cerului.
18
Creștinul autentic este conștient de chemarea divină din viața lui, de un destin divin („încă din pântecele mamei”) și este determinat să o împlinească. Dumnezeu ne lasă libertatea de a alege și putem prin neascultare, mândrie sau rebeliune să ratăm această chemare. Întreabă-te: care este chemarea Lui peste viața mea? Unde sunt acum raportat la această chemare?
19
Înțelegerea nevoii de creștere spirituală permanentă, de la „lapte duhovnicesc” la „hrană tare”. De la copil născut în Împărăție, la dimensiuni noi: rob, înfiat, ucenic, comoștenitor, așezat în locurile cerești etc. Cu cât primește mai mult, cu atât responsabilitatea crește. Un creștin matur va fi preocupat tot mai mult de lucrurile de „sus”, de revelații înalte, de slava cerească, activarea angelică, autoritatea spirituală, confruntarea spirituală la nivel înalt, accesul la Tronul ceresc...
20
Creștinul autentic este parte din viața cetății, implicat direct, prin rugăciune sau sprijin, în transformarea tuturor segmentelor societății (inclusiv a zonei politice, educaționale, cultură, mediu de afaceri, sănătate). Nu separare, izolare de lume, ci implicare în transformarea și reformarea ei, fără compromiterea valorilor.
21
Creștinul este implicat în mod firesc în viața socială, indiferent de complexitatea și responsabilitatea slujbei duhovnicești sau a lucrării pe care o are; este atent la nevoile săracului, ale orfanului, ale văduvei, ale celui vârstnic, ale oricărei persoane, familii, comunități aflate în suferință sau dificultate. Când face bine cuiva, Domnul lucrează. Domnul nu rămâne niciodată dator, chiar dacă mulțumiri și recunoștință nu vin întotdeauna de la cel ajutat. Creștinul merge două mile dacă i se cere să meargă una. Este primitor de oaspeți. Dăruind, dobândește!
22
„Iată semnele care vor însoți pe cei ce vor crede” (despre creștinul autentic este vorba): „În Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi; vor lua în mână șerpi; dacă vor bea ceva de moarte nu-i va vătăma; își vor pune mâinile peste bolnavi, și bolnavii se vor însănătoși” (Marcu 16:17-18).
23
Creștinul autentic este deschis către supranatural, fiind atent să distingă supranaturalul lui Dumnezeu de minunile pe care și cel rău le poate face. Împărăția Lui este guvernată după legi supranaturale, iar cetățenii acesteia operează, trăiesc, activează în mod natural, firesc, în supranatural.
24
Creștinul autentic înțelege vremurile, așteptând și grăbind revenirea Domnului („grăbind” - prin implicare în extinderea Împărăției). E preocupat de pregătirea și sfințirea lui, dorind să fie parte din Mireasa lui Hristos.
25
Cultivă cultura onoarei - onorarea liderilor, a unșilor Domnului, a părinților, a aproapelui.
26
Creștinul poate avea cetățenii și apartenențe multiple (națiune, UE, oraș, cult, grup etnic), cea mai importantă fiind cea de cetățean al Împărăției.
27
Creștinul autentic nu poate fi pro-avort și anti-familie naturală și nu poate face compromisuri în aceste lucruri.
28
Indiferent de culoarea confesională, un creștin nu poate fi antisemit; este conștient că este altoit în măslin, de unde își trage seva și puterea. Și că la vremea hotărâtă, la împlinirea numărului deplin al neamurilor, Dumnezeu va aduce la pocăință întreg Israelul, creat și ales de El. Nu uita că El a promis Israelului: „Cine te va binecuvânta, va fi binecuvântat!” Ca individ, familie, biserică, națiune.
Dorința noastră a fost și este, în toți acești ani de slujire în media creștină din România, să promovăm valori de bază ale creștinismului, nu o doctrină sau o „rânduială” specifică unei biserici. Tot ceea ce facem este un efort de a contribui la ridicarea omului nou, nu acela promovat de ideologia ateist-comunistă, ci a omului nou duhovnicesc, a creștinului autentic, biblic, liber în Hristos și dornic să facă voia Lui. Dornic să dea socoteală și să spună ferm: „ESTE SCRIS!” peste orice provocare a lumii contemporane: postmodernism, progresism, teologie liberală, libertinaj, identitate de gen, relativitate a noțiunii de familie, control global, antisemitism, corectitudine politică.
Creștinul autentic este capabil a face concesii fără a se compromite, păstrându-și un nume bun, determinat să rămână pe valori fundamentale, biblice, într-un context al preocupării generale pentru relevanță. Creștinismul autentic, biblic funcționează!
Verifică-te azi, parcurgând aceste rânduri, lasă-te cercetat și vezi dacă ești un creștin autentic, biblic.
Tudor Pețan
Președinte – Alfa Omega TV
Editorialul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. II), din martie-aprilie 2022, cu tema „Creștinul autentic”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista