
Meditația nu este ceva greșit
Ia o pauză de la viața cotidiană: ține post, roagă-te, meditează și vei vedea rezultate uimitoare.
Pastorul Liviu Neagoe, de la Biserica „Stânca”, din Timișoara, explică importanța meditației creștine în timpul postului și nu numai: „Există beneficii spirituale când îți pui timp deoparte: citești Biblia, te rogi și meditezi. Recomand mediația. Este o mare, mare problemă. Facem lucrurile mecanic, citim ca și cum ar fi o normă trei capitole pe zi, le-am uitat de cum le-am citit, nu le memorăm, nu le rumegăm, nu medităm. Și atunci nu știm nimic. După trei ore nici nu mai știm ce am citit azi-dimineață. Lucrul acesta nu este un beneficiu pentru viața de credință și duce la descurajare.”
Meditația nu este ceva greșit
După cum spunea anterior pastorul Liviu Neagoe, prin meditația creștină facem o pauză de la gândurile privitoare la viața cotidiană și ne umplem de Dumnezeu, Îl cunoaștem mai profund.
Câteva aspete privind meditația, preluate de la ELLEL România:
Există o acceptare unanimă a faptului că toate influențele spirituale sunt favorabile, sau că, cel puțin, cel care le caută este dotat cu un sistem personal de apărare împotriva influențelor nedorite. Totuși, din punct de vedere biblic, experiențele spirituale pot fi ori bune, ori rele. N-ar trebui să credem cu naivitate în toate. Spiritele al căror scop final este distructiv pentru umanitate pot crea iluzia deținerii unei puteri spirituale. Abilitatea supranaturală nu reprezintă în sine o garanție a bunelor intenții.
Meditația, acea stare de reflecție conștientă, este nu doar menționată, ci și încurajată de Biblie, însă meditația biblică diferă de alte forme de meditație.
Iată câteva caracteristici ale meditației biblice:
1) Creștinul este călăuzit și protejat de prezența persoanei Duhului Sfânt.
2) Meditația biblică este concentrată pe caracter sau pe Biblie, Cuvântul revelat al lui Dumnezeu.
3) Meditația, pentru creștin, înseamnă bucurie și aprofundare a relației cu Dumnezeu.
4) Creștinul așteaptă comuniune cu un Dumnezeu personal transcendent.
5) Biblia este ghidul creștinului în verificarea surselor experiențelor spirituale, oferind contextul pentru înțelegerea experiențelor, fără a anihila bogăția posibilităților de a comunica cu Dumnezeu.
Putem medita la iubirea, gloria, splendoarea, înțelepciunea, minunile lui Dumnezeu, cum le găsim ilustrate în Biblie. Astfel înțelegem modul în care vrea să trăim, suntem încurajați și creștem în credință, indiferent de dificultățile prin care trecem.
„Cartea aceasta a Legii să nu să se depărteze de gura ta! Meditează asupra ei zi și noapte, veghind, astfel încât să poți împlini tot ceea ce este scris în ea, căci atunci vei reuși oriunde vei merge și vei prospera!” Iosua 1:8, NTR
„Cuget adânc la orânduirile Tale.” Psalmul 119:23
„Fă-mă să pricep calea poruncilor Tale și voi cugeta la lucrurile Tale cele minunate!” Psalmul 119:27
„Să nu vă îngrijorați, zicând: «Ce vom mânca?» sau «Ce vom bea?» sau «Cu ce ne vom îmbrăca?», fiindcă toate aceste lucruri neamurile le caută. Căci Tatăl vostru cel ceresc știe că aveți nevoie de toate acestea. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și vi se vor da și toate acestea.” (Matei 6:31-33)
„Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.” Coloseni 3:2